Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

duminică, 8 iunie 2014

I. Interviu imaginar cu ... Marius Orosanu! ;) (partea I)

Multe dintre comentariile scrise la articolele din mass-media de autori anonimi (deh, pentru unii e greu sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce posteaza!) l-au vizat direct pe omul Marius Orosanu si pe sindicalistul Marius Orosanu, continand diverse intrebari, nedumeriri sau chiar prezentand asa-zise certitudini. Acest lucru s-a intamplat si acum, in ultimele zile, dar si in trecut, de cand, sub o forma sau alta, Marius Orosanu a devenit o persoana fata de care mass-media a aratat un oarecare interes, avand in vedere domeniul in care si-a desfasurat activitatea.
Este evident ca este foarte greu sa urmaresti toate comentariile de pe net si, mai ales, este imposibil sa raspunzi la tot ce se scrie in mediul online, motiv pentru care am ales varianta interviului imaginar cu atat de controversatul ... Marius Orosanu! Cum ne cunoastem destul de bine, ne-am permis sa ne tutuim! :)))  L-am rugat insa sa fie cat se poate de sincer si ... iata ce a rezultat! ;)

1. Marius Orosanu, iti place atat de mult sa fii in centrul atentiei opiniei publice? Am in vedere faptul ca deseori iesi public cu puncte de vedere la adresa unor persoane cu notorietate la nivel local si nu numai. Este vorba de o strategie pentru a creste notorietatea ta pe seama altora?
O.M.: Probabil si eu as aprecia la fel daca as privi din exterior, ca persoana neutra. Toate premisele conduc spre aceasta ipoteza, astfel incat este greu sa o combat cu argumente logic, concrete, credibile. Este posibil ca o parte din subconstientul meu sa ma ispiteasca uneori sa recurg involuntar la o astfel de strategie. Tot ce pot sa spun insa cu maxima sinceritate (cine sa ma mai creada acum?) este faptul ca nu caut nici notorietatea, nici scandalul (de care ma lipesc atat de usor din pacate). Atunci cand scriu nu ma gandesc deloc la aspectul publicitatii sau al notorietatii. Scriu pentru ca simt nevoia sa scriu! Scriu pentru ca simt nevoia sa ... vorbesc! Suna ciudat aceasta asociere, dar asta simt! Scriu pentru mine si pentru cativa prieteni/amici care ma incurajeaza si ma indeamna sa scriu!
2. Atunci de ce dai publicitatii opiniile tale? 
O.M.: Trebuie sa clarificam acest aspect. Sunt intr-adevar situatii cand doresc, din diverse motive, sa ma adresez publicului larg. Atunci transmit mass-mediei comunicate sau scrisori deschise. Mi le asum si este evident ca am un motiv bine determinat pentru care fac asta. De foarte multe ori insa nu fac altceva decat sa scriu pe blogul/site-ul meu sau pe pagina mea de Facebook, fara niciun alt gand ascuns. Faptul ca mass-media preia de acolo postarea si o publica in mediul online nu mi se poate reprosa mie. Tine exclusiv de libertatea lor editoriala, de strategia lor, de interesul lor fata de continutul opiniei mele.
3. De ce te-am crede cand spui asta? 
O.M.: Pentru ca, in general, eu nu mint! Dar trebuie sa ma cunosti bine pentru a ma crede cand afirm asta! Hai insa sa judecam si logic, pornind de la ultimul scandal (al retinerii omului de afaceri suspectat de DNA): respectivul om de afaceri este foarte important, foarte bogat si foarte influent. Daca doreste sa distruga pe cineva o poate face, mai devreme sau mai tarziu, utilizand ... mijloace specifice! De ce mi-as pune in cap un asemenea om? Nu as avea nimic de castigat si as avea totul de pierdut! Din contra, daca l-as fi lingusit la momentul potrivit, in cea mai neagra zi a vietii sale, poate m-ar fi remarcat si poate aveam de castigat! Mai mult, daca doream totusi sa atac persoana sau firma respectiva, nu as fi facut-o astfel, ci printr-un comunicat sau o scrisoare deschisa, preluata de toata mass-media, in care prezentam punctul de vedere al sindicalistului Marius Orosanu, fiind astfel protejat juridic suplimentar. Sau as fi atacat prin comentarii la articolele din presa, ca tot este la moda asta! De aceea am spus si repet: mi-am scris opinia intr-un cadru (relativ) privat (pe blogul/site-ul si profilul meu) pentru ca am simtit nevoia sa ma exprim liber! Punct!
4. La urma urmei, cine esti tu? Ce ai facut tu pentru judet?
O.M.: Eu sunt cel ce sunt! ;) Sunt un om cu anumite calitati si nelipsit de defecte, un om care are putini prieteni adevarati si destui ... opozanti (evit sa scriu totusi ”dusmani”). Sunt un om care a invatat, s-a pregatit si a muncit mult pana acum, cu avantaje mai putine pentru sine si mai multe pentru altii pana in prezent. Un om prea idealist pana acum cativa ani si din ce in ce mai pragmatic in ultimul timp. Stiu ca asta nu suna bine, dar daca tot mi-am propus sa fiu sincer, imi asum si riscurile! ;) Nu am facut nimic pentru judet, deoarece nu am reprezentat judetul la nivel administrativ. Vreau sa cred insa ca am facut ceva pentru oamenii pe care i-am reprezentant, fie ca vorbim de membrii de sindicat de la Sindicatul IMPACT pana in 2010, fie ca vorbim de salariatii din asistenta sociala din Romania in perioada 2004-2008, cand am condus federatia nationala din acest domeniu de activitate, fie ca vorbim despre sindicatele afiliate la Cartel ALFA Botosani si membrii acestora! Pe ei i-am slujit, pe ei i-am reprezentat, pentru ei trebuia sa fac ceva si doar ei sunt in masura sa judece daca mi-am facut sau nu treaba la nivelul exigentelor lor. Cand voi fi presedintele CJ sau prefect, cand voi fi parlamentar sau alt oficial al acestui judet, atunci voi incerca sa fac ceva si pentru judet, in limita competentelor mele!
5. Deci asta visezi? Acolo vrei sa ajungi?
O.M.: Aproape oricine are un ”pitic” care il ispiteste sa isi doreasca anumite functii sus-puse! Am si eu ”piticul” meu (de fapt ”piticii”, ca sunt mai multi!). ;) Trecand insa de la nivelul de dorinta la realitate, daca stam stramb si judecam drept, este prea tarziu pentru mine sa fac o cariera politica, iar fara o cariera politica este imposibil sa ocupi o functie de genul celor de mai sus! In plus, cine m-ar mai accepta pe mine alaturi, stiindu-ma cat sunt de carcotas, de exigent, de incapatanat, de ... ”ciudat”? :))) Tind sa cred ca postura actuala (presedintele filialei Cartel ALFA Botosani) va fi nivelul maxim din punct de vedere profesional pentru mine in urmatorii 20 de ani, desi sunt ferm convins ca as fi putut mai mult! Sindicalismul mi-a oferit multe satisfactii, dar mi-a si blocat orice perspectiva de cariera viitoare. Sper sa ma insel, dar in acest moment asta cred!
6. Daca ar fi ca ”pestisorul de aur” sa-ti ceara sa spui 3 functii pe care ti le doresti in viitor, care ar fi acelea?
O.M.: Daca pestisorul ar sti de gluma, i-as spune ca vreau sa ajung sef la resurse umane sau la oficiul juridic la ... ELECTRO-ALFA! :))) Glumesc, evident, desi ... never say never! A se remarca si modestia mea: nu i-am solicitat functia de vicepresedinte ANRE, care ar putea deveni vacanta curand! ;) Redevenind serios, sunt multe functii unde cred ca as performa. Cred ca as fi un bun avocat sau un bun colaborator intr-un cabinet de avocatura. Cred ca as fi omul potrivit intr-un corp de control (daca se doreste cu adevarat control si aflarea adevarului, nicidecum pentru acoperirea neregulilor). De asemenea, cred ca as fi bun in zona inspectiei muncii. Nu m-as vedea in zona de vanzari directe si nici intr-un sistem ultra-birocratic.
7. Profitabila functia asta de lider de sindicat, nu-i asa? Ti-ai luat deja autoturism nou din cotizatiile membrilor de sindicat!
O.M. Propun ca la aceasta intrebare sa raspund in partea a doua a interviului, in momentele imediat urmatoare, pentru a nu-i obosi pe cei care citesc! Nu de alta, dar unii abia asteapta sa dea ”like” la aceasta postare si nu vreau sa le intarzii aceasta placere! :))) La fel de adevarat este ca unii considera ca am luat-o razna daca am ajuns sa vorbesc singur, asa incat doresc sa le ofer si lor ocazia sa termine calvarul citirii acestui ”interviu”! In plus, astfel cititorii vor putea sa posteze comentarii (fie ele si anonime), in care sa puna eventuale intrebari la care ar dori sa afle un raspuns! Oricum, de mine nu se scapa prea usor (din fericire sau din pacate, de la caz la caz!), astfel incat revin cat mai curand cu raspunsul la ultima intrebare! ;)

Va urma! ;)

Niciun comentariu: