Despre mine

Fotografia mea
O(rosanu) M(arius). Dupa initialele numelui, s-ar putea afirma ca sunt ... OM! Un OM obisnuit, un OM intre oameni! Apreciat de unii si contestat de altii, in egala masura. Apreciat acum si contestat de aceleasi persoane mai tarziu. La fel de valabil si viceversa! Un OM care face cu pasiune tot ceea ce face (bine sau rau!) si primeste de la cei din jur cu aceeasi pasiune. Un OM dependent prea mult de succese si de aprecierea celor din jur, care se regaseste greu in cazul unui esec sau al nerecunostintei celor pentru care munceste sau pentru care traieste. Un OM relativ bun si altruist (in general), dar foarte exigent cu el insusi si cu cei din jur!

marți, 18 noiembrie 2014

DESPRE POLITICA, FARA PATIMA!


SARITURA IN LUNGIME: DE PE LOC SAU CU ELAN?

S-au terminat alegerile, pot incepe comentariile! ;)
Rezultatul la nivel national se cunoaste deja, la fel si cel de la nivel local. Despre acesta din urma as dori sa fac unele comentarii personale, fara pretentia ca detin adevarul absolut si fara sa ma consider un analist in acest domeniu. Pur si simplu ma exprim ca un simplu cetatean botosanean!


Din comoditate, in cele ce urmeaza voi face referire la ”rosii” atunci cand ma refer la PSD + PC + UNPR, respectiv la ”albastrii” cand fac referire la PNL + PDL + FC.
In judetul Botosani ”rosii” au castigat detasat,  fiind votati de 62,72% dintre alegatori, ceea ce face ca judetul nostru sa fie in top 5 la nivel national dupa criteriul voturilor pro-Ponta. Tot la nivel de judet, ”albastrii” au obtinut 37,28% dintre voturi, fiind unul dintre ultimele judete ca procent de voturi pro-Iohannis.
Este evident ca rezultatul este catastrofal pentru ”albastri” si, implicit, pentru Florin Turcanu, care a coordonat/sustinut, in mare parte, campania electorala la nivelul judetului. Am citit declaratiile sale ca intentioneaza deja sa ia unele masuri, pregatind excluderea/suspendarea din PNL a unor primari din Botosani. Nu pot sa nu ma intreb daca este el persoana credibila sa ia aceste decizii, dupa rezultatul obtinut si la primul, dar si la al doilea tur de scrutin?
Fac o scurta paranteza, dar in directa legatura cu subiectul in discutie.
In atletism exista doua variante ale sariturii in lungime: de pe loc sau cu elan. Saritura de pe loc se face, dupa cum spune si denumirea, stand mai mult timp pe loc, balasandu-te de cateva ori si apoi desprinzandu-te de pe sol, incercand sa ajungi cat mai departe. In functie de abilitatile personale, poti sa faci o saritura mai mare sau mai mica, dar nicidecum una spectaculos de lunga! Nu poti fizic sa iti arunci prea departe corpul sarind de pe loc. In schimb, la saritura cu elan, desprinderea de sol o pregatesti dinainte cu o alergare, mai inceata la inceput si cu viteza din ce in ce mai mare anterior efectuarii sariturii propriu-zise. Intotdeauna rezultatul la saritura cu elan este mai bun decat la saritura de pe loc.
Revenind la ACL Botosani si la Florin Turcanu, dupa terminarea alegerilor prezidentiale din acest an a inceput deja pregatirea anului electoral 2016, cand vor fi alegeri locale si parlamentare. De ceva timp Florin Turcanu sta pe loc (la cca. 30% dinte votanti) si se balanseaza, incercand sa sara cat mai tare. Nu poate si nu va reusi astfel. Din contra, exista riscul sa oboseasca tot sarind de pe loc, iar sariturile sa fie din ce in ce mai mici, mai ales daca se vor gasi unii (mereu din randul … ”prietenilor”) care sa ii mai puna si cate o mica piedica inainte de saritura. In opinia mea, solutia optima in acest moment pentru Florin Turcanu este schimbe stilul de saritura. Sa se antreneze pentru saritura cu elan din 2016. Numai ca pentru aceasta va trebui acum sa faca niste pasi in spate, pregatindu-si elanul si calculandu-si realist momentul cand va porni alergarea. Obligatoriu acel moment va trebui sa fie dupa ce se pronunta Curtea de Apel Suceava in deja celebrul proces privind falsul intelectual. Daca decizia instantei nu ii va fi favorabila (in sensul de a castiga recursul), va trebui ca tinerii sai consilieri sa munceasca mult pentru a-i face o imagine potrivita pentru un candidat la o functie de demnitate publica. Vreau sa fiu foarte explicit: ma refer la politicianul Florin Turcanu, mai exact la co-presedintele actualului PNL, rezultat din fuziunea PNL+(PDL+FC), nicidecum la presedintele Consiliului Judetean Florin Turcanu, care trebuie sa isi duca mandatul primit de la alegatori pana la capat. Ar fi nu doar un gest de onoare, cat si un gest de maxim pragmatism politic. In locul sau ar putea veni la conducerea PNL fie Gheorghe Sorescu, fie Viorel Iliuta, fie Costel Soptica. Ultimul (la fel ca oricare dintre ceilalti parlamentari) are dezavantajul ca sta mai mult in capitala si, implicit, timpul alocat judetului este redus, Iliuta are multe calitati, dar nu cred ca are ”stomac” de lider politic, capabil sa primeasca lovituri si sa iasa la lupta deschisa cand este cazul, astfe incat Gheorghe Sorescu pare varianta optima. Un nou PNL, cu lideri ca Flutur si Sorescu, avand in spatele lor persoane ca Botezatu, Achitei, Iliuta etc., iar in perspectiva si cu un Florin Turcanu reinventat, poate reusi in viitor sa schimbe procentele la nivel de Botosani, desi Doina Federovici se anunta un competitor de luat in seama cu maxima seriozitate. Rezultatul excelent la nivel de judet i se datoreaza in mare masura!

La nivelul municipiului Botosani ”rosii” au obtinut 56,85%, iar ”albastrii” 43,15%. Rezultatul ”rosilor” este mult sub media judetului si este foarte mult sub rezultatul din celalalt municipiu (Dorohoi - 67,7%), ceea ce ne arata (inca o data!), faptul ca Ovidiu Portariuc nu resuseste sa aduca voturi, ci dimpotriva. Personal, consider ca Flutur i-a capacitat mai bine pe indecisi decat a facut-o Portariuc. Sfatul dat lui Florin Turcanu este valabil si pentru Ovidiu Portariuc: ar trebui sa faca un pas in spate ca om politic, dedicandu-se zonei administrative, pregatind lupta din 2016 cu Catalin Flutur, lupta care se anunta mult mai dificila decat isi inchipuie in acest moment

In concluzie, folosind o evaluare de la 1 la 5 stele pentru rezultatul de la aceste alegeri, luand in considerare asteptarile electoratului si specificul regional, as acorda:
5* cetatenii care au iesit la vot (indiferent de optiunea lor)
4* Doina Federovici
3* Catalin Flutur
2* Ovidiu Portariuc
1* Florin Turcanu

Niciun comentariu: